Iedereen heeft eelt en dat is volledig normaal. Eelt is er om de voet te beschermen tegen beschadigingen van buitenaf. Mocht je last hebben van overtollig eelt door de wrijving of druk van bepaald schoeisel, dan kun je dit eenvoudig verzorgen door het eelt weg te vijlen en regelmatig hydraterende crème aan te brengen. Een eeltpit is een concentratie van eelt op je voet. Een eeltpit kan zeer pijnlijk worden en een belemmering gaan vormen tijdens het lopen, dus het is belangrijk dit zo snel mogelijk te behandelen of nog beter: te voorkomen.
Eeltpit of wrat?
Een eeltpit en een wrat op je voet kan zeer op elkaar lijken en je hebt met beide plekken last van een pijnlijke voet. Hoe weet je nu waar je precies last van hebt? Het verschil tussen de twee is dat de zenuwtakjes van een eeltpit onder de huid van de eeltpit zitten. Bij een wrat liggen de zenuwtakjes naast de wrat. Dit kun je testen door recht op de pijnlijke plek te drukken. Voel je een stekende pijn, dan is het een eeltpit. Druk je aan de zijkant van het plekje en voel je pijn? Dan is het een wrat.
Hoe ontstaat een eeltpit?
Eelt ontstaat door druk of wrijving op de huid. Op die plek worden dan sneller huidcellen aangemaakt dan dat er afsterven. De dode huidcellen vormen dan een laagje op je voethuid die hard en ruw aanvoelt. Eelt beschermt de gezonde huid van de voet. Deze eeltplek kan op zichzelf niet veel kwaad, maar als je bijvoorbeeld te strakke schoenen draagt dan kan deze eeltplek niet verder groeien. Hierdoor gaat de eeltplek druk naar binnen uitoefenen. Er wordt dan een harde punt naar binnen gevormd die op de voet drukt: de eeltpit.
Symptomen van een eeltpit
Hoe weet je nu precies wanneer er sprake is van eeltpit? Ten eerste is een eeltpit zeer gevoelig en pijnlijk. De plek kan ook als ontstoken aanvoelen. Daarnaast kun je ook zien of er sprake is van eeltpit. De plek is vaak donkergeel van kleur en de eeltpit ziet eruit als een bobbel die vast zit aan de gezonde huid van je voet.
Hoe kan ik een eeltpit voorkomen?
Om te zorgen dat er geen eeltpit gaat ontstaan kun je een aantal dingen doen. Allereerst is het belangrijk dat je dagelijks goede schoenen draagt. Zorg dat ze niet te strak zitten zodat de vorming van eelt zo min mogelijk is. Neem regelmatig een voetenbad met soda, dit zorgt ervoor dat de huid soepel en zacht blijft. Door de soda wordt de huid week, zodat je daarna makkelijk je huid kan vijlen. Hydrateer de voeten huid regelmatig met een vochtinbrengende crème.
Hoe kan ik een eeltpit behandelen?
De eeltpit kan een belemmering gaan vormen tijdens lopen of andere sporten, dus een behandeling is zeker aan te raden. Als de eeltpit nog niet groot is, kun je het eelt met een voetvijl of rasp behandelen. Hiermee verwijder je de dode huidcellen die de eeltpit verder gaan vergroten. Je kunt ook een speciale eeltverwijderaar aanschaffen of specifieke eeltpit crème en pleisters vinden bij de drogist.
Zelf doen of laten doen?
Is de eeltpit groot en pijnlijk? Laat de plek dan behandelen door een professional. Dit kan je laten doen door een pedicure. Diegene kan de eeltpit verwijderen en de voet daarna goed verzorgen. De behandeling van een eeltpit bij een pedicure gaat als volgt: allereerst wordt de eeltpit weggesneden. De rest van de voethuid eromheen wordt gevijld. Het is verstandig om de eeltpit te laten behandelen. Een pedicure heeft hier ervaring en expertise in. Zo beschadig je de gezonde huid rondom de eeltpit niet. Bovendien kan de pedicure je waardevol advies en informatie geven zodat je voortaan eeltpitten kan voorkomen.
Eeltpit laten verwijderen door een pedicure
Hoe kan ik een eeltpit verwijderen?
Wil je liever de eeltpit zelf laten verwijderen, dan kan dit ook. Breng een zalf met salicylzuur aan op de voet. Je kunt ook kiezen voor een eeltpit sticker met salicylzuur. Deze stof zorgt ervoor dat de huid gaat weken. Na een aantal dagen zul je hier het resultaat van zien. Door de weke huid kun je het eelt verwijderen. Let erop dat je deze zwarte kern van de eeltpit geheel verwijdert. Je kunt deze behandeling meerdere keren herhalen, mocht het niet meteen werken.